Kastamonu´nun Tosya İlçesi Mısmılağaç Köyünde akşam 10:30 sularında çıkan yangında ilk belirlemelere göre 8 ev tamamen yandı.
Tosya ilçe merkezine 35 km mesafede bulunan Mısmılağaç köyünde görgü tanıklarının ifadelerine göre gece 10:30 da elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangında 8 ev tamamen yanarken yangında can kaybı ve yaralıların olmaması sevindirdi.
Yangında evleri yanan vatandaşlar Yangının ilk Yaşar Yıldızın evinden çıktığını komşuların uyarmaları sonucu canlarını kurtardıklarını Bayram tatili için İstanbul´dan geldiklerini yangın sonrası ailecek dışarıda kaldıklarını belirttiler.
Yangın yerinde incelmelerde bulunan İskilip Kaymakamı Harun reşit Han ” Yangın haberini biz akşam zaten İskilip´te yakın köylerimizden birinde vatandaşlarımız ile beraberken haberini aldık hemen İskilip Belediyemiz ile irtibata geçerek Belediyemizin İtfaiye aracını yönlendirdik İskilip Orman İşletme Müdürlüğümüzün yangın söndürme aracını yönlendirdik daha sonra İskilip Belediyemiz Çorum ve Bayat ile irtibata geçerek onlardan da takviye araç talep ettiler şuan onlarda varmak üzereler . Bizim sınır köyümüz olduğu için bizde olayın büyük olduğunu 6 7 tane evin yandığını ilk duyduğumuzda içeride mahsur kalan vatandaşlar olduğunu duyduk bizde buralara yakındık o yüzden gelip yerinde görelim istedik . Allah´tan can kaybımız yok yaralımız yok ölümüz yok evlerde maddi hasarlar var kullanamaz haldeler .Bu akşam rüzgarın olmaması yangının büyümesini diğer evlere sıçramasını engelledi bu bizim için bir şükür sebebi tüm köylülerimize geçmiş olsun diliyoruz inşallah bu tarz olaylarla tekrardan karşılaşmayız. Şuan net yok ama bildiğimiz kadarı ile 6 7 arasında ev yandığını öğrendik yangının çıkış sebebinin İtfaiyenin hazırlayacağı rapor sonucunda belli olacaktır ama ilk tahminler elektrik kaynaklı elektrik kontağından çıkmış olabileceği şuandaki bilgilerimiz bu kadar.
Yangında ev yanan vatandaş ” Yaşar yıldızın evinden başladı yangın Şahin Yamanın evine oradan benim evime ondan sonra aşağı doğru gitti Vahit ve Sadık Yalı´nın Emrullah ustanın Fehmi ve Ahmet Usta´nın evleri de yanmış onları daha ben görmedim . Evde haber izliyordum ben amca oğlu gelip de şeyaptı benide , evim tamamen yandı karakol komutanlığında şimdi ifade verdim geliyorum ” dedi
Köy sakini bir diğer vatandaş ise ” Şuan köyümüz cayır cayır yanmak üzere bir ton ihmalkarlıklar mevcut,şuan çevremizdeki Tosya´nın bütün köylerindeki evlerimizin hepsi ahşap çok eski evlere dayalı herkes odun ile geçimini sağlayan insanlar var ,fakat eksiklik Tosya´da İtfaiye amirliğinin orada olmayıp da burada Kilkuyu dediğimiz yaklaşık bir 10 km ilerde Bir İtfaiye Amirliğinin yada şefliğinin orada kurulması böyle bir faciayı en kısa en azından bir ev ile kurtarabilirdik ama şuan 5 6 tane evimiz cayır cayır yandı insanların bütün birikimi yok oldu gitti yani kül oldu gitti yani. Kesinlikle zaten bu köyümüzün yıllardır su sıkıntısı var mevcut suyumuzda yok gelen itfaiyelerin ikisininde suyunun olmadığını öğrendik oda ayrı bir muamma İtfaiye geliyor boş geliyor tekrar diğer köylerden itfaiye bekliyoruz halada söndürülmesini bekliyoruz yani aşırı bir ihmalkarlık var yazık bu insanlara yani herkes evsiz barksız kaldı yani bir şeyler yapılması gerekiyor. Tedaşada bildirdik dedik yani bunlar yarın bürgün bir kıvılcıma sebebiyet verebilir kaç kere geldi gereken yapılıyor diyorlar gönderiyorlar zaten bekliyorduk böyle bir yangın artık nasıl olduğunu bilmediğimiz bir şekilde böyle bir yangın çıktı yarın bürgün kablolardan da çıkar gördüğünüz gibi, tellerin arasından geçiyor ağaçların arasından geçiyor bu kablolar. İtfaiyenin buraya gelmesi bir saat buluyor Tosya´dan geliyor yollarımız uygun değil araçlar giremiyor İtfaiye giremiyor yolar mevcut değil yani yangına dahi müdahale edilemiyor yapılamıyor yani imkanlar çok kısıtlı yollarımız yok zaten bu civar köylerin hepsi ahşap hepsi ağaçtan kurulu malum böyle bir şey olacağı en azından Kilkuyu´da bir tane İtfaiyenin sağlam bir şekilde kalması bu kadar büyük bir faciaya eden olma yani bir tane ev ile kurtarırdık en azından Tosya´dan buraya İtfaiyenin gelmesi civar köylerden bir saati buldu o zamana kadarda cayır cayır yandı bu köy” dedi.
Tosya,İskilip ve Bayat Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri yoğun bir şekilde çalışarak yangını kontrol altına aldılar.Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahinde Mısmılağaç köyüne gelerek yangın söndürme çalışmalarını yerinde inceledi.
Yangının çıkış nedeni araştırılmaktadır.