Ticaret Bakanlığı’nın tüketicileri sahte indirimlerden korumak için İNDİRİMLİ SATIŞLARLA İLGİLİ YÖNETMELİK’te yaptığı değişiklik 18 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Yönetmelik 1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girdi.
Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu etiketler malın niteliğine satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne ticari usul ve adetlere göre malın veya ambalajının yahut kaplarının üzerine aynı nitelikteki mal guruplarının veya raflarının üzerine konulmak dikilmek zımbalanmak yapıştırılmak bunlara herhangi bir bağla tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılacak.
Fiyat indirimi son 30 günün en düşük değeri üzerinden yapılacak. Etiket ve listelerde yer alan hususların Türkçe yazılması zorunlu olacak.
İndirimli ürünlerin etiketinde indirimden önceki fiyat ve indirimli fiyat birlikte gösterilecek. Etiket ve listelerde yer alan hususlar Türkçe yazılacak.
Etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harfler okunabilir düzgün eksiksiz gerçeğe uygun yeterli büyüklükte ve başka rakam kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olacak.
Ambalajın teslimine ve iadesine ilişkin depozite bedeli varsa bu bedelin tutarı da etiket ve listelerde bulunacak.
Perakende satılan ürünlerin etiketi malın veya ambalajının üzerine ya da bulunduğu rafa görünür şekilde konulacak.
Kullanılacak etiketlerin tarife vefiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belirtilecek.
Sebze ve meyve gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin etiketlerde indirim miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak.
Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde Ticaret Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilecek şekil logo veya halkalı escort işaretlerin kullanılması zorunlu olacak yanıltıcı ve aldatıcı bilgileri içermemesi zorunlu olacak.
Bu hususlara ilişkin ispat külfeti satıcı veya sağlayıcıya ait olacak.